Mange Olssons Minnesfond delar årligen ut Mange Olsson-priset till en internationellt väletablerad person, organisation eller projekt som optimistiskt verkar internationellt för att uppnå eller främja framgångar på högsta nivå inom seglingssporten. Mottagare av Mange Olsson-priset utses genom en separat process.

Mange Olsson Priset 2017 till SANTIAGO LANGE

Santiago Lange - Fotograf: Matias Capizzano

Santiago Lange - Fotograf: Matias Capizzano

Den argentinska seglaren och olympiska guldmedaljören Santiago "Santi" Lange har tilldelats Magnus ”Mange” Olsson Priset 2017. Den 55 år unga seglaren vann guldmedaljen i Nacra 17 i Rio-OS 2016. Han älskar sin sport och havet och han strävar alltid efter att utvecklas och bli bättre, oftast med ett leende på sina läppar – precis som Magnus

- Priset kom givetvis som en stor överraskning för mig. Jag är djupt hedrad - både på grund av den respekt jag har för Magnus och för de tidigare vinnarna Torben Grael, Ben Ainslie och Stan Honey, en grupp av stora, legendariska, seglare som jag nu blir en del av, säger Santiago.

Santiago Lange är en av de största förebilderna inom seglingssporten. Han vann OS-guld i Rio 2016 blott elva månader efter att han opererat bort stora delar av ena lungan som drabbats av cancer. Han visade då hur man, med beslutsamhet och mod, kan vända en motgång till en succé. Med ett skarpt sinne och en varmhjärtad personlighet är han en stor inspiration och förebild för seglare i alla åldrar över hela världen. Och som en stor lagspelare kan Santiago lyfta ett helt lag och få alla att prestera sitt absolut bästa när det behövs som allra mest – precis som Magnus kunde.

- Jag träffade Magnus några gånger, särskilt under Volvo Ocean Race 2008–2009 när han var skeppare på Ericsson 3 och jag seglade ombord på Telefonica Black. Jag kommer ihåg honom som en person som älskade sin sport och havet. Nästa alltid såg man honom le eller skratta. Och jag minns att jag var imponerade över vad han gjorde med Ericsson 3 och den unga oerfarna besättningen.

Lange har ett imponerande CV från kappseglingen som toppas av ett OS-guld i Rio 2016. Han har ytterligare två OS-medaljer, båda är brons och båda har han vunnit i Tornado, det första 2004 och det andra 2008.  ”Santi” är även världsmästare i både Tornado och Snipe och han har ett VM-silver i Nacra17. Sammanlagt har han åtta VM-medaljer. Han har också deltagit i både Volvo Ocean Race och Americas Cup. Förra året vann Lange the Rolex World Sailor of the Year Award och just nu ingår han i det svenska Americas Cup-teamet Artemis.

- Mitt nästa stora mål är OS i Tokyo 2020. Jag kommer att vara 59 år då och jag är inte helt säker på att jag lyckas ta mig dit. Men det är min dröm. Tillsammans med min besättning, Cecilia Carranza Saroli, vann jag olympiskt guld i Rio 2016 i Nacra17 och det är i den klassen vi ska försöka igen. Men i nästa OS kommer Nacran att foila (”flyga” fram på centerbord eller bärplan). Så nu måste vi bara lära oss att foila, säger Santiago Lange.

 

Mange Olsson Priset 2016 till Stan Honey

Stan Honey - Fotograf: Jon Nash

Stan Honey - Fotograf: Jon Nash

Den amerikanske seglaren och navigatören Stan Honey har utsetts till vinnare av Mange Olsson-priset 2016. Som navigatör har han nått fantastiska framgångar och står i en klass för sig i seglarvärlden. Men framför allt är han en mycket positiv person och en lagspelare som uppskattas av alla. Precis som Mange Olsson var.

På Stan Honeys CV finns en slutseger i Volvo Ocean Race och vinst i elva Transpacs över Stilla Havet. Han har också slagit rekordet för segling jorden runt, över Atlanten samt över Stilla Havet.  

- Jag blev chockad när jag fick veta att jag skulle få Mange Olsson priset. Mange och de två tidigare pristagarna, Torben Grael och Ben Ainsle är de tre seglare som jag sett mest upp till. Jag har kappseglat med både Torben och Ben. Och mot Mange. Jag är oerhört hedrad över att nämnas i samma sammanhang som dem, säger han och fortsätter:

- Mange var verkligen unik och kunde verkligen lysa upp vilket rum som helst. Jag har bara seglat mot Mange några gånger men han fick mig ändå att känna mig som en gammal vän och hade alltid tid att prata eller dra ett skämt. 

Stan Honey är dock inte bara en framgångsrik seglare med ett imponerande CV. 61-åringen, med ingenjörsexamen från både Yale och Stanford, har också vunnit tre Emmy Awards för sitt arbete att visualisera sport i TV. Hans arbete har betytt oerhört mycket för hur kappsegling kan presenteras i TV på ett enkelt och begripligt sätt.

- Stan är en seglare i  absoluta världsklassen. Som utan att ha skepparrollen haft en avgörande betydelse bakom stora segrar. Och liksom Mange haft en förmåga att lyfta teamen till att bli de bästa de kan bli, säger Carl-Henric Svanberg, ordförande i Mange Olssons Minnesfond.

Mange Olsson Priset är uppkallat efter en av de största seglarna genom tiderna – och tveklöst en av de mest färgstarka. Mange avled efter en stroke i april 2013. Strax därefter instiftades en minnesfond i hans namn. Tanken är att dels hedra en stor internationell seglare med ett årligen återkommande pris ”Mange Olsson Priset”. Men också att främja svensk seglingsungdom och seglingsverksamhet. 

Stan Honey kommer att ta emot priset vid en ceremoni på Skeppsholmen i Stockholm fredag 1 juli kl. 16:00 i ÅF Offshore Race´ eventområdet. Samtidigt, vid prisutdelningen, kommer två unga svenska seglare att ta emot stipendier från fonden. I stipendiet ingår också att få mentorstöd av pristagaren Stan Honey under ett år. 

 

Mange Olsson Priset 2015 till Ben Ainslie

Den brittiska seglaren Ben Ainsle har utsetts till vinnare av Mange Olsson-priset 2015. Han får priset efter en lång och oerhört framgångsrik seglingskarriär i allt från jolle-segling till extrema katamaraner i America's Cup.

Priset kommer att delas ut vid en ceremoni i Göteborg i samband med stoppet av Volvo Ocean Race 26 juni

– Magnus var en seglare som alla såg upp till och beundrade. Han förkroppsligade andan i kappsegling. För mig är det en ära att få det här priset och att få arbeta med Magnus Olssons Minnesfond genom att stötta och uppmuntra nästa generations seglare, säger Ben Ainslie.

Sir Charles Benedict "Ben" Ainslie, 38, från Macclesfield, England har en mycket imponerande historia inom jollesegling och är den mest framgångsrike olympiske seglaren. Han var på prispallen i fem OS i rad med början i Atlanta 1996 där han tog en silvermedalj i Laser. Fyra år senare blev det guld i Laser innan han bytte till Finnjolle där det blev tre raka olympiska guldmedaljer, 2004, 2008 och 2012. Han har sex VM-guld i Finnjolle och fyra VM-medaljer i Laser

Ben Ainslie är ensam om att bli utsedd till ”ISAF World Sailor of the Year” fyra gånger och 2010 vann han den totala världscupen i match racing. 2013 blev han taktiker på Oracle Team USA som försvarade titel i Americas Cup på hemmaplan i San Fransisco.

Nu kliver Ben Ainslie in i en ny roll – som skeppare och projektledare för Ben Ainslie Racing. Han kommer att leda och utveckla en brittisk utmaning i den 35:e upplagan av Americas Cup, med en uttalad målsättning att föra tillbaka den klassiska trofén till Storbritannien där allt började 1851.

– Sir Ben Ainslie är en riktig mästare. Hans hängivenhet och kärlek till seglingen är äkta och gör skillnad för många unga människor. Det är en ära att få hälsa honom välkommen till Göteborg för att motta priset, säger Carl-Henric Svanberg, ordförande i Mange Olssons Minnesfond

Priset är uppkallat efter en av de största seglarna genom tiderna – och tveklöst en av de mest färgstarka. Mange avled efter en stroke i april 2013. Strax därefter beslutade Manges familj och några av hans närmaste vänner att instifta en minnesfond i hans namn. Tanken är att dels hedra en stor internationell seglare med ett årligen återkommande pris ”Mange Olsson Priset”. Men också att främja svensk seglingsungdom och seglingsverksamhet genom att dela ut stipendier till personer eller organisationer som likt Mange Olsson, optimistiskt arbetar för att uppnå eller främja framgångar på högsta nivå inom seglingssporten. Gärna i Manges anda, dvs. med glädje och entusiasm. Ambitionen är att fonden ska fortsätta att växa och hittills har flera av Manges vänner och företag, som han kom i kontakt med under sin seglingskarriär, stötta fonden.

Ben Ainslie kommer att ta emot priset vid en ceremoni i Göteborg fredag 26 juni kl 10:30 i Volvo Ocean Race´ eventområdet. Samtidigt, vid prisutdelningen, kommer två unga svenska seglare att ta emot stipendier får fonden. I stipendiet ingår också att få mentorstöd av pristagaren Ben Ainslie under ett år. I samband med utdelningen så kommer det också att arrangeras en “Mange Olsson Memorial Foundation Youth Sailors Workshop” – det är en workshop för unga tjejer och killer som vill satsa på kappsegling.

Och som ett bevis på de starka banden mellan Magnus Olsson och Volvo Ocean Race kommer även en speciell hyllning föräras en seglare i Volvo Ocean Race.

 

Mange Olsson Priset 2014

Torben Grael fick motta det nyinstiftade Mange Olsson Priset.

Mottagaren av Mange Olsson Priset, brasilianaren Torben Grael, var på plats i Stockholm för att ta emot sitt pris Torben Grael är 53 år och har vunnit fem OS-medaljer. (Guld i Aten 2004. Guld i Atlanta 1996. Silver i Los Angeles 1984. Brons i Sydney 2000. Brons i Seoul 1988). Som skeppare har han vunnit Volvo Ocean Race (2009 med Ericsson 4) och han har vunnit Louis Vuitton Cup (utmanartävlingen i Americas Cup).