Mange Olssons Minnesfond delar årligen ut Mange Olsson-priset till en internationellt väletablerad person, organisation eller projekt som optimistiskt verkar internationellt för att uppnå eller främja framgångar på högsta nivå inom seglingssporten. Mottagare av Mange Olsson-priset utses genom en separat process.


MANGE OLSSON PRISET 2023 TILL SIMON “SI FI” FISHER

Den brittiske seglaren, navigatören och vinnaren av senaste upplagan av The Ocean Race, Simon ”SiFi” Fisher, har tilldelats Magnus ”Mange” Olsson Priset 2023.

Simon Fisher blir den tionde mottagaren av priset som ska belöna internationella seglare som liksom Mange utvecklat seglingssporten såväl mänskligt som sportsligt.

Simon Fisher, eller SiFi som han kallas i den internationella seglingsvärlden, lever väl upp till fondens värderingar och till Manges minne. Den brittiske navigatören har deltagit i The Ocean Race sex gånger och vunnit två – varav den senaste upplagan med 11th Hour Racing Team. Han är den första navigatören i racets 50-åriga historia som vunnit två gånger.

Under sin 20-åriga karriär i The Ocean Race har SiFi sett racet utvecklas från Volvo Open 70-klassen, via one-off VO65-klassen, där han var med och vann 2014–15 tillsammans med skepparen Ian Walker ombord på Abu Dhabi Ocean Racing, till dagens foilande IMOCA:s.

– Min största framgång var nog att vinna 2014–15, eftersom det var en kombination av en barndomsdröm som blev sann, tillsammans med många års hårt arbete för att nå mitt mål. Jag är också stolt över att ha provat på många olika områden inom vår sport och jag har alltid gillat att testa nya utmaningar.

Under den senaste upplagan av The Ocean Race tog sig SiFi an ledarrollen för sitt team 11th Hour Racing Team inom hållbarhetsarbetet. Med stort intresse och engagemang jobbade han med programmet som i realtid försåg forskare i land med fakta från båten. Ett av flera mål med forskningen är att förbättra klimatmodeller och väderprognoser.

– Det är verkligen en stor ära att få ta emot Mange Olsson-priset. Mina och Magnus vägar korsades ett par gånger i början av min karriär i The Ocean Race och han gjorde alltid ett stort intryck på mig med sin positiva entusiasm och sin rena glädje över att bara få ge sig ut till sjöss och kappsegla runt jorden. Han var en stor glädjespridare och det gick inte att låta bli att vara glad när man var i hans närhet.


MANGE OLSSON PRISET 2022 TILL PELLE P

Svenske seglingsikonen och legendaren Pelle Petterson har tilldelats Magnus ”Mange” Olsson Priset 2022.

Under många decennier var Pelle Petterson en av Sveriges bästa seglare. Seglingskarriären resulterade bland annat i två OS-medaljer i Starbåt. Ett OS-brons 1964 och ett OS-silver 1972. Han har också ett 10-tal VM-medaljer varav fem guld - med Starbåts-guldet i San Diego 1969 som den mest prestigefyllda meriten. Två gånger har Pelle utmanat om America´s Cup med båten Sverige – 1977 och 1980. Vid båda utmaningarna ingick Mange Olsson i besättningen.

Förutom att vara en seglar av rang är Pelle också en designikon – främst inom båtindustrin där över 100 000 båtar tillverkats efter hans design. Men Pelle ligger bakom så mycket mer. Bland annat skapade han Volvos kultförklarade sportmodell P1800. Pelle Pettersons designprodukter sträcker sig långt, från klockor till en Stenafärja.

Han har även tagit emot KTH:s Stora pris 2004 för sin livslånga designgärning och H.M. Konungens medalj i 12:e storleken för särskilda förtjänster år 2011. Pelle är också medlem nummer 1 i svensk seglings Hall of Fame.

Pelle är i högsta grad ansvarig för att Mange Olsson blev den seglare som han blev, genom att erbjuda Mange en plats i besättningen ombord på ”Sverige” som utmanade om Americas Cupp 1977. Pelle hade uppmärksammat att Mange var en duktig som jolleseglare och som ett specialarbete på KTH hade Mange skrivit om datorisering av kompasser. Mange hjälpte Pelle att konstruera ett navigationssystem och fick även vara med i besättningen på Sverige.

Det var 1976, Mange var 27 år och tvekade aldrig att hoppa på seglingen när Pelle ringde. Mange sa adjö till en karriär som ingenjör och Pelle blev Manges biljett in till en professionella kappseglingscirkusen. Det blev också början på en livslång vänskap mellan Pelle och Mange.

– Från den dagen kom Mange att bli min allra bästa vän. Vi hade obeskrivligt många glädjestunder i båtar och i skidbackar. Mange kom också att bli en viktig del i vår familj, säger Pelle.


MANGE OLSSON PRISET 2021 TILL MARTINE GRAEL

Den brasilianska seglaren och dubbla olympiska mästarinnan, Martine Grael, har tilldelats Magnus ”Mange” Olsson Priset 2021.

Martine Grael från Brasilien är en av världens bästa skiff-seglare med två olympiska guldmedaljer – från Rio de Janeiro 2016 och från Tokyo 2020.

- Mitt tydligaste minne av Mange är från Volvo Ocean Race 2008–2009 när han var skeppare på Ericsson 3 och min pappa (Torben Grael) var skeppare på Ericsson 4. Under en ”hospitalitysegling” på ett av stoppen lyckades jag tjata mig med ombord på Ericsson 3. Mange var en stor personlighet och utåtriktad person som alltid lyckades etablera en fantastisk relation med alla – vare sig det var hans besättningsmedlemmar eller några gästande sponsorer. Jag har också hört många fantastiska historier om honom. Inte minst lyckades han få alla runt omkring sig att känna sig sedda och utvalda, säger Martine.

Med en pappa som är en av världens mest framgångsrika seglare – både vad det gäller havskappsegling och framgångar på den olympiska arenan, så föddes Martine mer eller mindre in i seglingssporten. Efter några ungdomsår i 420 och sedan hon missat att kvala in till OS i London 2012 i 470 bytte Martine till 49erFX.

- När besvikelsen över min missade OS-plats 2012 lagt sig bestämde jag mig för att satsa på 49erFX och där är jag fortfarande kvar. Under många fantastiska år har jag tävlat på högsta internationella nivå. Och jag har vunnit fler VM-medaljer – förutom mina två OS-guld, berättar Martine och fortsätter:

- Efter guldet i Rio 2016 kände jag och min lagkamrat, Kahena Kunze, att vi behövde hitta en ny utmaning. Och efter att vi imponerats av den kvinnliga besättningen på Team SCA i Volvo Ocean Race 2014–2015 letade jag efter en möjlighet att få prova på ”riktig” offshoresegling.

Chansen kom redan i Volvo Ocean Race 2017–2018 då Martine tog en plats som besättningsmedlem ombord på AkzoNobel – vilket innebar att hon blev den första kvinnliga brasilianska seglare i Volvo Ocean Race.

- Att hitta en ny spännande utmaning, i en av vår sports mest ikoniska regattor, var ett fantastiskt sätt för mig att utmana mig själv, flytta gränser och hitta ny motivation för att därefter ge mig i kast med en ny olympiska utmaning, mot Tokyo 2020, säger Martine.

Vid 30-årsålder har Martine Grael redan ett imponerande CV. Otaliga gånger har hon visat att hon är en riktig vinnare som oftast är som bäst när allra mest står på spel - oavsett inom vilken disciplin i segling det handlar om. Med sin mentala styrka och ödmjuka framtoning är hon en inspiration för alla åldrar – i Brasilien och runt hela världen.


MANGE OLSSON PRISET 2020 till PETER BURLING

Den nyzeeländske seglaren och olympiske mästaren Peter Burling har tilldelats Magnus ”Mange” Olsson Priset 2020.

Peter Burling från Tauranga på Nya Zeeland är den i särklass yngsta mottagaren av Mange Olsson-priset. Men trots sina 29 år har han ett imponerande CV som toppas av ett OS-guld från 2016 och ett OS-silver från 2012 - båda i 49er-klassen. Peter har inte mindre än nio VM-titlar och han har deltagit i både America's Cup och i Ocean Race.

- Det är en stor ära att få det här erkännandet av Mange Olssons Minnesfond. Tyvärr fick jag aldrig personligen träffa Magnus men hans klassiska seger med Ericsson 3 i Volvo Ocean Race 2008–2009, då han som skeppare vann en av de längsta etapperna i tävlingens historia, från Qingdao till Rio de Janeiro, har verkligen inspirerat mig i mina tävlingar jorden runt, säger Peter Burling.

Peter har flera gånger visat sin unika förmåga att framgångsrikt leda olika team i den absoluta världstoppen inom seglingssporten. Han var rorsman på Emirates Team New Zealand som vann America's Cup 2017 och han var vaktkapten och rorsman på Team Brunel som kom trea i den senaste upplagan av Ocean Race (2017–2018). Han utsågs till Årets manlige seglare vid Rolex World Sailor of the Year 2017. Peter Burling och hans partner i 49er, Blair Tuke, vann tillsammans samma titel 2015 och de var finalister både 2014 och 2016.

Förutom alla sportsliga framgångar har Burling och Tuke grundat välgörenhetsorganisationen Live Ocean för att skydda och bevara havet runt Nya Zeeland. Fonden bidrar till detta genom att stötta marin vetenskap i världsklass, innovationer och kunskapsspridning.

Det kommande året – 2021 – har alla möjligheter att bli ännu ett framgångsrikt år för Peter Burling. Just nu är han mitt uppe i förberedelserna för America's Cup där han ska försvara titeln med sitt Emirates Team New Zealand på hemmavatten i Nya Zeeland i mars 2021.


MANGE OLSSON PRISET 2019 till CAROLIJN BROUWER

13_05_180128_DFG_MTK_305.jpg

Den nederländska seglaren och Ocean Race-vinnaren Carolijn Brouwer har tilldelats Magnus ”Mange” Olsson Priset 2019.

Förra året blev Carolijn Brouwer en av de första kvinnorna i världen att vinna The Ocean Race (tidigare Volvo Ocean Race/Whitbread Round the World Race). Det var Brouwers tredje Ocean Race. Hon seglade på Amer Sports Too 2001–2002 och på svenska Team SCA 2014–2015. Men det var först 2017–2018 som hon fick vinna med sitt team, på den kinesiska båten Dongfeng Race Team.

Carolijn har deltagit i tre olympiska spel (2000, 2004, 2008) och har två gånger (1998 och 2018) utsetts till ”World Sailor of the Year”. Och nu tar hon en plats i den celebra skara med tidigare Mange Olsson-pristagare som inkluderar Torben Grael, Brasilien, Sir Ben Ainslie, Storbritannien, Stan Honey, USA, Santiago Lange, Argentina och Grant Dalton, Nya Zeeland.

- Det är givetvis en stor ära för mig att få det här priset och att nämnas tillsammans med alla de fantastiska legendarerna som är tidigare pristagare, säger Carolijn.

Under sin tid i det svenska teamet ”Team SCA” jobbade Carolijn tillsammans med Mange Olsson och lärde känna honom.

- Både jag och resten av SCA-teamet hade en speciell relation med Magnus. Och det tror jag att alla som träffat och jobbat med honom säger. Det första alla pratar om är hans leende och glädje - den glädje och passion han hade för segling och för livet i stort. Och hans inställning att aldrig ge upp smittade av sig på oss alla säger, Carolijn och fortsätter:

- Det som jag lärt mig från Mange har format mig till den seglare och den person som jag är idag. Hans värderingar kommer att fortsätta vägleda mig genom livet. Jag har honom att tacka för min väg in i havskappseglingen, men också för att jag fick vara med och vinna med Dongfeng.

Carolijn Brouwer är framför allt en lagspelare med en genuin personlighet och hög integritet. Tillsammans med kärleken till seglingen gör det henne till en av seglingssportens mest beundrade och respekterade personer.

- Jag vet att Mange hade varit stolt över att jag blev en av de första kvinnorna att vinna Ocean Race. Och det är tack vara honom och Team SCA som jag fick möjligheten. Team SCA var den första helkvinnliga besättningen i Ocean Race på tolv år och det var också tack vara SCA-projektet som Ocean Race ändrade reglerna till 2017–2018 och krävde mixad besättning på samtliga båtar.


MANGE OLSSON PRISET 2018 TILL GRANT DALTON

RH-48007.jpg

Den nyzeeländske seglaren och America’s Cup-mästaren Grant Dalton har tilldelats Magnus ”Mange” Olsson Priset 2018.

- Det är en stor ära för mig att få ta emot det här prestigefulla priset. Mange var en sann legendar och satte verkligen färg på vår sport. Jag kände Mange under 20 år och hans kärlek till sporten och till livet självt har även påverkat mig och mitt seglarliv, säger Grant Dalton.

Grant Dalton från Auckland är framför allt en ledare inom storbåtssegling där han visat en unik förmåga att framgångsrikt leda världsklasslag till stora segrar. Han tar nu också plats i den celebra skara med tidigare pristagare som inkluderar Torben Grael, Brasilien, Ben Ainslie, Storbritannien, Stan Honey, USA och Santiago Lange, Argentina.

Som de flesta på Nya Zeeland började han segla som barn. Han har under sitt 60-åriga liv hittills hunnit med sju kappseglingar jorden runt – varav han vann Whitbread Round the World Race med Flyer II 1982 och som skeppare med NZ Endeavour 1994. Han var också teamledare och VD i Nya Zeelands framgångsrika America’s Cup-satsning – Emirates Team New Zealand – som gav dem segern på Bermuda 2017.

På fritiden är Grant Dalton en hängiven MC-åkare och har deltagit i flera GP-lopp – och även i den klassiska TT-tävlingen Isle of Man Classic.

- Mitt bestående minne av Mange delar jag med många andra. Han var alltid glad och skrattade nästa jämnt. Och han hade alltid tid för lite småprat, en historia eller så ville han skämta om någon etapp i Whitbread eller Volvo Ocean Race som vi hade framför oss, säger Grant.

Med priset följer också ett uppdrag att under ett år vara mentor för några unga svenska seglare som under sommaren kommer att få stipendiestöd från Mange Olssons minnesfond.

- Den biten ser jag verkligen fram mot. Det ska bli roligt att få vara mentor för några unga, talangfulla, seglare - vilket är något som jag tror kommer att ge mig lika mycket som det kommer att ge dessa unga seglare. Segling är en sport som erbjuder så mycket och jag ser fram emot att ge något tillbaka, i Manges namn, till nästa generation, säger Grant Dalton.


Mange Olsson Priset 2017 till SANTIAGO LANGE

Santiago Lange & Cecilia Carranza Saroli - Fotograf: Matias Capizzano

Santiago Lange & Cecilia Carranza Saroli - Fotograf: Matias Capizzano

Den argentinska seglaren och olympiska guldmedaljören Santiago "Santi" Lange har tilldelats Magnus ”Mange” Olsson Priset 2017. Den 55 år unga seglaren vann guldmedaljen i Nacra 17 i Rio-OS 2016. Han älskar sin sport och havet och han strävar alltid efter att utvecklas och bli bättre, oftast med ett leende på sina läppar – precis som Magnus

- Priset kom givetvis som en stor överraskning för mig. Jag är djupt hedrad - både på grund av den respekt jag har för Magnus och för de tidigare vinnarna Torben Grael, Ben Ainslie och Stan Honey, en grupp av stora, legendariska, seglare som jag nu blir en del av, säger Santiago.

Santiago Lange är en av de största förebilderna inom seglingssporten. Han vann OS-guld i Rio 2016 blott elva månader efter att han opererat bort stora delar av ena lungan som drabbats av cancer. Han visade då hur man, med beslutsamhet och mod, kan vända en motgång till en succé. Med ett skarpt sinne och en varmhjärtad personlighet är han en stor inspiration och förebild för seglare i alla åldrar över hela världen. Och som en stor lagspelare kan Santiago lyfta ett helt lag och få alla att prestera sitt absolut bästa när det behövs som allra mest – precis som Magnus kunde.

- Jag träffade Magnus några gånger, särskilt under Volvo Ocean Race 2008–2009 när han var skeppare på Ericsson 3 och jag seglade ombord på Telefonica Black. Jag kommer ihåg honom som en person som älskade sin sport och havet. Nästa alltid såg man honom le eller skratta. Och jag minns att jag var imponerade över vad han gjorde med Ericsson 3 och den unga oerfarna besättningen.

Lange har ett imponerande CV från kappseglingen som toppas av ett OS-guld i Rio 2016. Han har ytterligare två OS-medaljer, båda är brons och båda har han vunnit i Tornado, det första 2004 och det andra 2008.  ”Santi” är även världsmästare i både Tornado och Snipe och han har ett VM-silver i Nacra17. Sammanlagt har han åtta VM-medaljer. Han har också deltagit i både Volvo Ocean Race och Americas Cup. Förra året vann Lange the Rolex World Sailor of the Year Award och just nu ingår han i det svenska Americas Cup-teamet Artemis.

- Mitt nästa stora mål är OS i Tokyo 2020. Jag kommer att vara 59 år då och jag är inte helt säker på att jag lyckas ta mig dit. Men det är min dröm. Tillsammans med min besättning, Cecilia Carranza Saroli, vann jag olympiskt guld i Rio 2016 i Nacra17 och det är i den klassen vi ska försöka igen. Men i nästa OS kommer Nacran att foila (”flyga” fram på centerbord eller bärplan). Så nu måste vi bara lära oss att foila, säger Santiago Lange.


Mange Olsson Priset 2016 till Stan Honey

Stan Honey - Fotograf: Jon Nash

Stan Honey - Fotograf: Jon Nash

Den amerikanske seglaren och navigatören Stan Honey har utsetts till vinnare av Mange Olsson-priset 2016. Som navigatör har han nått fantastiska framgångar och står i en klass för sig i seglarvärlden. Men framför allt är han en mycket positiv person och en lagspelare som uppskattas av alla. Precis som Mange Olsson var.

På Stan Honeys CV finns en slutseger i Volvo Ocean Race och vinst i elva Transpacs över Stilla Havet. Han har också slagit rekordet för segling jorden runt, över Atlanten samt över Stilla Havet.  

- Jag blev chockad när jag fick veta att jag skulle få Mange Olsson priset. Mange och de två tidigare pristagarna, Torben Grael och Ben Ainsle är de tre seglare som jag sett mest upp till. Jag har kappseglat med både Torben och Ben. Och mot Mange. Jag är oerhört hedrad över att nämnas i samma sammanhang som dem, säger han och fortsätter:

- Mange var verkligen unik och kunde verkligen lysa upp vilket rum som helst. Jag har bara seglat mot Mange några gånger men han fick mig ändå att känna mig som en gammal vän och hade alltid tid att prata eller dra ett skämt. 

Stan Honey är dock inte bara en framgångsrik seglare med ett imponerande CV. 61-åringen, med ingenjörsexamen från både Yale och Stanford, har också vunnit tre Emmy Awards för sitt arbete att visualisera sport i TV. Hans arbete har betytt oerhört mycket för hur kappsegling kan presenteras i TV på ett enkelt och begripligt sätt.

- Stan är en seglare i  absoluta världsklassen. Som utan att ha skepparrollen haft en avgörande betydelse bakom stora segrar. Och liksom Mange haft en förmåga att lyfta teamen till att bli de bästa de kan bli, säger Carl-Henric Svanberg, ordförande i Mange Olssons Minnesfond.

Mange Olsson Priset är uppkallat efter en av de största seglarna genom tiderna – och tveklöst en av de mest färgstarka. Mange avled efter en stroke i april 2013. Strax därefter instiftades en minnesfond i hans namn. Tanken är att dels hedra en stor internationell seglare med ett årligen återkommande pris ”Mange Olsson Priset”. Men också att främja svensk seglingsungdom och seglingsverksamhet. 

Stan Honey kommer att ta emot priset vid en ceremoni på Skeppsholmen i Stockholm fredag 1 juli kl. 16:00 i ÅF Offshore Race´ eventområdet. Samtidigt, vid prisutdelningen, kommer två unga svenska seglare att ta emot stipendier från fonden. I stipendiet ingår också att få mentorstöd av pristagaren Stan Honey under ett år. 


Mange Olsson Priset 2015 till Ben Ainslie

Den brittiska seglaren Ben Ainsle har utsetts till vinnare av Mange Olsson-priset 2015. Han får priset efter en lång och oerhört framgångsrik seglingskarriär i allt från jolle-segling till extrema katamaraner i America's Cup.

Priset kommer att delas ut vid en ceremoni i Göteborg i samband med stoppet av Volvo Ocean Race 26 juni

– Magnus var en seglare som alla såg upp till och beundrade. Han förkroppsligade andan i kappsegling. För mig är det en ära att få det här priset och att få arbeta med Magnus Olssons Minnesfond genom att stötta och uppmuntra nästa generations seglare, säger Ben Ainslie.

Sir Charles Benedict "Ben" Ainslie, 38, från Macclesfield, England har en mycket imponerande historia inom jollesegling och är den mest framgångsrike olympiske seglaren. Han var på prispallen i fem OS i rad med början i Atlanta 1996 där han tog en silvermedalj i Laser. Fyra år senare blev det guld i Laser innan han bytte till Finnjolle där det blev tre raka olympiska guldmedaljer, 2004, 2008 och 2012. Han har sex VM-guld i Finnjolle och fyra VM-medaljer i Laser

Ben Ainslie är ensam om att bli utsedd till ”ISAF World Sailor of the Year” fyra gånger och 2010 vann han den totala världscupen i match racing. 2013 blev han taktiker på Oracle Team USA som försvarade titel i Americas Cup på hemmaplan i San Fransisco.

Nu kliver Ben Ainslie in i en ny roll – som skeppare och projektledare för Ben Ainslie Racing. Han kommer att leda och utveckla en brittisk utmaning i den 35:e upplagan av Americas Cup, med en uttalad målsättning att föra tillbaka den klassiska trofén till Storbritannien där allt började 1851.

– Sir Ben Ainslie är en riktig mästare. Hans hängivenhet och kärlek till seglingen är äkta och gör skillnad för många unga människor. Det är en ära att få hälsa honom välkommen till Göteborg för att motta priset, säger Carl-Henric Svanberg, ordförande i Mange Olssons Minnesfond

Priset är uppkallat efter en av de största seglarna genom tiderna – och tveklöst en av de mest färgstarka. Mange avled efter en stroke i april 2013. Strax därefter beslutade Manges familj och några av hans närmaste vänner att instifta en minnesfond i hans namn. Tanken är att dels hedra en stor internationell seglare med ett årligen återkommande pris ”Mange Olsson Priset”. Men också att främja svensk seglingsungdom och seglingsverksamhet genom att dela ut stipendier till personer eller organisationer som likt Mange Olsson, optimistiskt arbetar för att uppnå eller främja framgångar på högsta nivå inom seglingssporten. Gärna i Manges anda, dvs. med glädje och entusiasm. Ambitionen är att fonden ska fortsätta att växa och hittills har flera av Manges vänner och företag, som han kom i kontakt med under sin seglingskarriär, stötta fonden.

Ben Ainslie kommer att ta emot priset vid en ceremoni i Göteborg fredag 26 juni kl 10:30 i Volvo Ocean Race´ eventområdet. Samtidigt, vid prisutdelningen, kommer två unga svenska seglare att ta emot stipendier får fonden. I stipendiet ingår också att få mentorstöd av pristagaren Ben Ainslie under ett år. I samband med utdelningen så kommer det också att arrangeras en “Mange Olsson Memorial Foundation Youth Sailors Workshop” – det är en workshop för unga tjejer och killer som vill satsa på kappsegling.

Och som ett bevis på de starka banden mellan Magnus Olsson och Volvo Ocean Race kommer även en speciell hyllning föräras en seglare i Volvo Ocean Race.


Mange Olsson Priset 2014 TILL TORBEN GRAEL

Torben Grael fick motta det nyinstiftade Mange Olsson Priset.

Mottagaren av Mange Olsson Priset, brasilianaren Torben Grael, var på plats i Stockholm för att ta emot sitt pris Torben Grael är 53 år och har vunnit fem OS-medaljer. (Guld i Aten 2004. Guld i Atlanta 1996. Silver i Los Angeles 1984. Brons i Sydney 2000. Brons i Seoul 1988). Som skeppare har han vunnit Volvo Ocean Race (2009 med Ericsson 4) och han har vunnit Louis Vuitton Cup (utmanartävlingen i Americas Cup).