MANGE OLSSON STIPENDIER 2017 UTDELADE

OS1C5657.JPG

Klara Wester och Rebecca Netzler, 22 respektive 21 år, seglar sedan två år tillsammans i 49erFX. De har ett skratt och ett humör som smittar av sig, och en vilja och fokus att nå resultat som imponerar Under sin korta tid tillsammans har de vunnit inofficiellt SM i 49erFX och SM i Trissjolle. Men de har framför allt redan nått internationella framgångar i 49erFX genom att vara tvåa på JVM 2016, fyra på Trofeo Princesa Sofia 2017 och åtta på Världscupen i Hyères 2017.

-Vi blev otroligt glada när vi fick det här stipendiet. Det är en stor ära. Mange är en stor legend. Vi minns honom som en seglare som alltid hade ett leende på läpparna och älskade det han höll på med. Rebecca fick möjligheten att segla tillsammans med Mange i Sandhamn, det var helt otroligt att få stå och styra Ericsson 4 tillsammans med honom och lyssna på hans entusiastiska tankar kring segling och livet, berättar Rebecca och Klara
 
Rasmus Rosengren fick vara med om sitt 23-åriga livs hittills största kappseglingsäventyr när han var rorsman på den svenska Artemis-båten i Youth Americas Cup som nyligen avgjordes på Bermuda. Innan dess har Rasmus framångsrikt seglat olika jolleklasser. Han är en utpräglad tävlingsmänniska som brinner för sin sport och som nu inleder en satsning mot OS i Tokyo tillsammans med gasten Cecilia Jonsson i den nya foilande Nacra 17. 

- Jag blev givetvis jätteglad över stipendiet. Och överraskad. Jag vet faktiskt inte ens vem som nominerat mig. Men jag är glad att nån gjorde det, säger Rasmus och fortsätter:

- I sommar ska jag segla VM i M32 i Marstrand. Men i sommar får vi också vår nya foilande Nacra 17 så efter M32-VM inleder vi vår OS-satsning.

 

MANGE OLSSON STIPENDIER 2016 UTDELADE

Vilma Bobeck från Nacka, som fick det s.k. Team SCA-stipendiet, har nyligen inlett en satsning mot världseliten och OS i 49er FX tillsammans med Malin Tengström. Tidigare seglade Vilma bland annat Laser Radial och  E-jolle Hon har fyra JSM-guld (ett i optimist och tre i E-jolle), VM- och JEM-silver i E-jolle, U19-guld på U21 VM i Laser Radial och SM-brons i Laser Radial. Hon är även med i SOK:s utmanarsatsning och tilldelades i fjol ”Årets Juniorprestation”. Vilma är engagerad som coach för yngre seglare på diverse läger eller tävlingar. I vintras råkade hon ut för en svår ryggskada, men efter fyra månader av rehab är hon nu tillbaka - mer taggad än någonsin.

Wilhelm ”Wille” Kark från Norrköping har också OS som sitt stora mål. Han har förmågan att fokusera och har en positiv inställning till det mesta, både vad gäller segling och privat. Under 2015 var Wille mycket framgångsrik i sin klass Laser Radial. Han vann JSM och NM och var tvåa på SM. Han vann också Europa Cupen i både Oslo och Århus. Han kom på 13:e plats på senior-VM och blev sexa på U21-VM. Wille slutade på 19:e plats på ISAF Youth Worlds 2015 – vilket är bästa svenska prestation av en Laser Radial herre någonsin. Numera seglar Wille Laser Standard och för två veckor sedan vann han JSM i den klassen. Han är mycket populär bland yngre seglarna och en god ambassadör för seglingssporten.

 

Mange Olsson Stipendier 2015 utdelade

270-lovisa.jpg

Lovisa Karlsson är en seriös och färgstark Laser Radial-seglare med siktet inställt på världstoppen och OS 2020. Trots det hinner hon alltid bry sig om och hjälpa yngre kamrater. I bagaget har hon fyra medaljer i vardera JSM och SM. Steget över till internationell segling har gått bra och i sina allra första stora seniortävlingar kvalificerade Lovisa sig för guldfinal (Världscupen i Hyers 2014 och EM i Split 2014). För några veckor gick hon ut seglargymnasiet i Lerum. Nu väntar en allvarlig satsning mot världstoppen.

Emil Järudd är en positiv och talangfull seglare som är extremt träningsvillig, ambitiös och mogen i sin satsning. I hans framtid finns tankar på de tre stora eventen; OS, Volvo Ocean Race och Americas Cup. Sommaren 2013 lämnade han optimisten med SM-guld både i lag och individuellt. Nu seglar han 29er och första året (2014) blev han fyra på EM. Hittills under 2015 har han vunnit en deltävling i Europacupen och JSM. Emil är med i SOK och SSF:s satsning på unga talanger och har en plan att följa för att nå OS. 

 

Mange Olsson Stipendier 2014 UTDELADE

Simon Lundmark är en mycket målmedveten 18-åring. Han började segla optimist hemma i Borstahusen som 10-åring och nyligen seglade han Laser Radial på JVM i Oman. Idag går nästan all hans tid åt till segling och studier. Långsiktigt är målet att segla Laser i OS i Tokyo 2020.

Parallellt med sin egen segelkarriär har Simon haft ansvar för Borstahusens SS tävlingsgrupp i Optimist och coachat de fyra äldsta optimisttjejerna till rikskvalen. Samtidigt har han lyckats motivera andra att pröva på att segla laser och på två år har klassen vuxit från noll till 18 båtar på Borstahusens SS. Vid sidan av sin segling vill Simon läsa till civilingenjör, precis som Mange.

270-albin.jpg

Albin Johnsson är 17 år och började segla optimist i Hjuviks Båtklubb när han var 11 år. Albin är en juste, ödmjuk och positiv kille. Han är omtyckt av alla, precis som Mange var! Han har dessutom en enorm uthållighet och gillar långa kryssar. Albin fick ihop tre NM och en sjätte plats som bäst innan han bytte till E-jolle.

Förra året deltog Albin i JSM, JEM och VM i E-jolle. På JSM blev det silver, på JEM en femte plats och på VM slutade han 23a. Målet i år är att vinna JSM och bli topp-10 på VM. Precis som Simon Lundmark och Mange är även Albin intresserad av teknik och går idag på Göteborgs Tekniska Gymnasium. Förutom att segla själv jobbar Albin som tränare för optimistseglarna i HjBK, så mycket som skolarbetet tillåter.