MANGE OLSSON STIPENDIER 2020 UTDELADE
Malin Tengström och Måns Holmberg har utsetts till årets stipendiemottagare ur Mange Olssons Minnesfond. Vid en digital ceremoni på torsdagen fick de två framtidsnamnen inom svensk kappsegling ta emot sin stipendier.
Malin Tengström är 22 år, uppväxt utanför Stockholm och tävlar för KSSS. Sedan ett par år är hon en del av svenska landslaget och tillsammans med Vilma Bobeck (Mange Olsson-stipendiat 2016) bedriver Malin en OS-satsning i 49erFX.
Malin är målmedveten, positiv och seriös i sin satsning mot den yttersta världstoppen. Hon har redan ett JVM-guld och ett JVM-silver på sitt CV. Och 2019 lossnade det ordentligt då det blev ett EM-brons, vilket bidrog till att Malin och Vilma utsågs till Årets kvinnliga seglare 2019. När hon inte seglar studerar Malin medicin-teknik vid KTH och jobbar extra på Naturkompaniet.
- Ett stort mål som har hängt med oss ett bra tag nu är att ta medalj på ett OS. Det målet är med hela tiden i de här lite annorlunda tiderna och motiverar oss till att utnyttja varje dag till max för att komma framåt med seglingen. Sedan har jag också mål längre fram att kanske vara med och segla The Ocean Race och vara med i ett America's Cup-team, säger Malin och fortsätter:
- Jag fick tyvärr aldrig chansen att träffa Mange men har hört och sett otroligt mycket bra och fint om honom. Något som fastnat hos mig var hans otroliga glädje och energi, hur han verkligen brann för seglingen. Jag följde Ericsson 3-teamet och sedan hans mentorskap i SCA teamet och fick mycket inspiration av hur han ledde teamet och spred sin kämparanda, energi och känslan av att man aldrig ska ge upp.
Måns Holmberg är 23 år och uppväxt utanför Göteborg. Han tävlar för KSSS och kombinerar seglingen med att plugga på Handelshögskolan i Stockholm. Han har seglat sedan femårs-åldern men först som 13-åring började han satsa på segling.
Måns drömmer om att tävla i de allra största kappseglingarna: America's Cup och The Ocean Race. Hans största framgångar har kommit inom Match Racing där Måns, med sitt lag, etablerat sig som det i särklass yngsta laget på World Match Racing Tour. 2019 kom de sexa på WMRT.
- Planen den här säsongen var att segla M32 Series i USA med "Gravedigger" och satsa mot VM som skulle gått i Miami. Jag hade även hopp om att få ihop en svensk satsning till Youth America's Cup 2021 i Auckland. Tyvärr satte Corona stopp för båda de planerna. Istället har jag seglat J/70 med Jonas Kjellberg på hemmaplan vilket har varit väldigt roligt. Vi vann Sandhamnsregattan och senare även Mästarnas Mästare, säger Måns, som precis som Mange trivs bäst i ett lag, och fortsätter:
- Jag fick tyvärr aldrig träffa Mange. Men jag har hört väldigt mycket om honom. Det man slås av är att alla berättar om vilken bra människa han var, snarare än om hur duktig han var på att segla. Det säger väl en hel del om honom som person med tanke på hans otroliga meritlista inom segling. Det är en stor ära att få ta emot ett stipendium i Manges namn.
- En kul grej i det här sammanhanget är att jag seglade mot Peter Burling i ett WMRT-kval 2017 i Perth. Han valde oss som motståndare i semifinalen efter att de vunnit round robin och vi åkte på stryk med 2–0, säger Måns.
MANGE OLSSON STIPENDIER 2019 UTDELADE
Alice Moss är 18 år och född och uppvuxen i Göteborg. Hon har seglat sedan sexårsåldern och tävlar för GKSS. Nyligen började hon tredje året på seglargymnasiet i Lerum. Just nu är det 29er och 49erFX som gäller.
Alice är målmedveten och tar sin kappsegling på stort allvar. I båten är hon lugn och behärskad, men med en stor vinnarskalle på banan. På meritlistan finns bland annat en hel del medaljer i Optimist, som ett EM-brons i lag, ett guld och ett silver på JNOM och fyra SM-guld. I 29er har hon varit nia på EM totalt (mix) och åtta på Europa cup (mix). Hon har också ett SM-brons herrklass (mix).
- Under året kommer jag att successivt gå över till att segla 49erFX. Just nu seglar jag i herr-klass (mix) för att konkurrera och tävla mot de bästa killarna och på så sätt utvecklas som seglare. Mina mål under året är att komma i toppen på EM och VM i 29er.
Hugo Christensson är 20 år gammal och har precis börjat studera Business & Economics på Handelshögskolan samtidigt som han fortsätter sin satsning på seglingen.
Hugo är en lovande talang som ingår i KSSS elitlag, men startade sin seglingskarriär hos Royal Hong Kong Yacht club. Hugo var en redan meriterad seglare med både en tredjeplats på VM i 420 och en pallplats på Australian Nationals i bagaget innan han och familjen flyttade tillbaka till Sverige. Han har också en tredjeplats på Red Bull Foiling Generation World Final. Hugo är en duktig gast som nu specialiserat sig på High Performensklasserna 49er, Nacra 17 och andra.
- Jag har tidigare satsat som gast i 420, 49er och Nacra 17, men seglar för tillfället Moth i väntan på en öppning för att hitta en ny partner i en OS-klass inför OS 2024/2028. Under året tränar jag tillsammans med svenska landslagsseglarna. Tyvärr skadade jag mina handleder i våras under segling och väntar nu på operation. Under tiden är jag klasstränare för F18 och seglar Moth så mycket jag kan, Jag seglar även kölbåt när tillfälle ges, senast ÅF Offshore Race, berättar Hugo.
MANGE OLSSON STIPENDIER 2018 UTDELADE
Ida Svensson är en glad och målmedveten seglare som älskar allt som har med seglingen att göra. Under de senaste tio åren har hon seglat en rad olika klasser som Optimist, E-jolle, Laser, 29er, 49erFX, Moth, M32, F18, Nacra 17 och foilande Nacra 17. Hon var rorsman fram till januari 2018, då hon började gasta för att fortsätta utveckla sina seglingsförmågor. Som rorsman har Ida meriter så som silver på ungdoms-VM, NM-guld samt ett par SM-silver.
Just nu seglar hon Nacra 17, den foilande OS-katamaranen. I hennes första tävlingar som gast kom hon 23a på Världscupen i Hyères samt på 18e plats på VM i Århus. Det stora målet är OS i Tokyo 2020 i Nacra 17.
- Jag är otroligt glad och stolt att ha blivit tilldelad Mange Olssons stipendium. Det är en stor ära. Superroligt att få uppmärksamhet för något man lägger ner så mycket tid och energi på och som man älskar att göra. Det gör mig ännu mer peppad att fortsätta, säger Ida.
Julius Hallström är stor, stark och har rätt mentalitet för seglingen. Som jolleseglare har hans karriär mest handlat om att gasta i 49er. Men för ett par år sedan tog han klivet över till storbåtskappsegling. Får något år sedan ingick Julius i Artemis Youth Team men tack vare sin fysik och seglingskunskaper fångades han även upp Artemis Racing. Julius är en mycket duktig och lojal teamspelare och lagkamrat, som man gärna vill ha i sin besättning.
- Jag är givetvis jätteglad över att ha fått Mange Olssons Stipendium. Jag träffade aldrig Magnus men jag har hört så många häftiga historier om honom - om vilken fantastisk människa och seglare han var. Och att han alltid var glad. Det här stipendiet är ett bra tillskott för mig, säger Julius.
Just nu är Julius engagerad i Extreme Sailing Series med Team SAP, RC44 Championship Tour med Artemis och Fast40+ Series med Team Elvis.
- Mitt stora mål är att vara med i Americas Cup – helst med Artemis Racing, om de väljer att ställa upp. Annars med något annat team. Ett annat mål är att delta i nästa upplaga av Volvo Ocean Race, säger Julius.
MANGE OLSSON STIPENDIER 2017 UTDELADE
Klara Wester och Rebecca Netzler, 22 respektive 21 år, seglar sedan två år tillsammans i 49erFX. De har ett skratt och ett humör som smittar av sig, och en vilja och fokus att nå resultat som imponerar Under sin korta tid tillsammans har de vunnit inofficiellt SM i 49erFX och SM i Trissjolle. Men de har framför allt redan nått internationella framgångar i 49erFX genom att vara tvåa på JVM 2016, fyra på Trofeo Princesa Sofia 2017 och åtta på Världscupen i Hyères 2017.
-Vi blev otroligt glada när vi fick det här stipendiet. Det är en stor ära. Mange är en stor legend. Vi minns honom som en seglare som alltid hade ett leende på läpparna och älskade det han höll på med. Rebecca fick möjligheten att segla tillsammans med Mange i Sandhamn, det var helt otroligt att få stå och styra Ericsson 4 tillsammans med honom och lyssna på hans entusiastiska tankar kring segling och livet, berättar Rebecca och Klara
Rasmus Rosengren fick vara med om sitt 23-åriga livs hittills största kappseglingsäventyr när han var rorsman på den svenska Artemis-båten i Youth Americas Cup som nyligen avgjordes på Bermuda. Innan dess har Rasmus framångsrikt seglat olika jolleklasser. Han är en utpräglad tävlingsmänniska som brinner för sin sport och som nu inleder en satsning mot OS i Tokyo tillsammans med gasten Cecilia Jonsson i den nya foilande Nacra 17.
- Jag blev givetvis jätteglad över stipendiet. Och överraskad. Jag vet faktiskt inte ens vem som nominerat mig. Men jag är glad att nån gjorde det, säger Rasmus och fortsätter:
- I sommar ska jag segla VM i M32 i Marstrand. Men i sommar får vi också vår nya foilande Nacra 17 så efter M32-VM inleder vi vår OS-satsning.
MANGE OLSSON STIPENDIER 2016 UTDELADE
Vilma Bobeck från Nacka, som fick det s.k. Team SCA-stipendiet, har nyligen inlett en satsning mot världseliten och OS i 49er FX tillsammans med Malin Tengström. Tidigare seglade Vilma bland annat Laser Radial och E-jolle Hon har fyra JSM-guld (ett i optimist och tre i E-jolle), VM- och JEM-silver i E-jolle, U19-guld på U21 VM i Laser Radial och SM-brons i Laser Radial. Hon är även med i SOK:s utmanarsatsning och tilldelades i fjol ”Årets Juniorprestation”. Vilma är engagerad som coach för yngre seglare på diverse läger eller tävlingar. I vintras råkade hon ut för en svår ryggskada, men efter fyra månader av rehab är hon nu tillbaka - mer taggad än någonsin.
Wilhelm ”Wille” Kark från Norrköping har också OS som sitt stora mål. Han har förmågan att fokusera och har en positiv inställning till det mesta, både vad gäller segling och privat. Under 2015 var Wille mycket framgångsrik i sin klass Laser Radial. Han vann JSM och NM och var tvåa på SM. Han vann också Europa Cupen i både Oslo och Århus. Han kom på 13:e plats på senior-VM och blev sexa på U21-VM. Wille slutade på 19:e plats på ISAF Youth Worlds 2015 – vilket är bästa svenska prestation av en Laser Radial herre någonsin. Numera seglar Wille Laser Standard och för två veckor sedan vann han JSM i den klassen. Han är mycket populär bland yngre seglarna och en god ambassadör för seglingssporten.
Mange Olsson Stipendier 2015 utdelade
Lovisa Karlsson är en seriös och färgstark Laser Radial-seglare med siktet inställt på världstoppen och OS 2020. Trots det hinner hon alltid bry sig om och hjälpa yngre kamrater. I bagaget har hon fyra medaljer i vardera JSM och SM. Steget över till internationell segling har gått bra och i sina allra första stora seniortävlingar kvalificerade Lovisa sig för guldfinal (Världscupen i Hyers 2014 och EM i Split 2014). För några veckor gick hon ut seglargymnasiet i Lerum. Nu väntar en allvarlig satsning mot världstoppen.
Emil Järudd är en positiv och talangfull seglare som är extremt träningsvillig, ambitiös och mogen i sin satsning. I hans framtid finns tankar på de tre stora eventen; OS, Volvo Ocean Race och Americas Cup. Sommaren 2013 lämnade han optimisten med SM-guld både i lag och individuellt. Nu seglar han 29er och första året (2014) blev han fyra på EM. Hittills under 2015 har han vunnit en deltävling i Europacupen och JSM. Emil är med i SOK och SSF:s satsning på unga talanger och har en plan att följa för att nå OS.
Mange Olsson Stipendier 2014 UTDELADE
Simon Lundmark är en mycket målmedveten 18-åring. Han började segla optimist hemma i Borstahusen som 10-åring och nyligen seglade han Laser Radial på JVM i Oman. Idag går nästan all hans tid åt till segling och studier. Långsiktigt är målet att segla Laser i OS i Tokyo 2020.
Parallellt med sin egen segelkarriär har Simon haft ansvar för Borstahusens SS tävlingsgrupp i Optimist och coachat de fyra äldsta optimisttjejerna till rikskvalen. Samtidigt har han lyckats motivera andra att pröva på att segla laser och på två år har klassen vuxit från noll till 18 båtar på Borstahusens SS. Vid sidan av sin segling vill Simon läsa till civilingenjör, precis som Mange.
Albin Johnsson är 17 år och började segla optimist i Hjuviks Båtklubb när han var 11 år. Albin är en juste, ödmjuk och positiv kille. Han är omtyckt av alla, precis som Mange var! Han har dessutom en enorm uthållighet och gillar långa kryssar. Albin fick ihop tre NM och en sjätte plats som bäst innan han bytte till E-jolle.
Förra året deltog Albin i JSM, JEM och VM i E-jolle. På JSM blev det silver, på JEM en femte plats och på VM slutade han 23a. Målet i år är att vinna JSM och bli topp-10 på VM. Precis som Simon Lundmark och Mange är även Albin intresserad av teknik och går idag på Göteborgs Tekniska Gymnasium. Förutom att segla själv jobbar Albin som tränare för optimistseglarna i HjBK, så mycket som skolarbetet tillåter.