Mange Olsson Stipendier 2015 utdelade

På fredagen delades de årliga stipendier ur Mange Olssons Minnesond ut vid en ceremoni i samband med Volvo Ocean Race i Göteborg. Årets pristagare är de två framtidsnamnen Lovisa Karlsson från GKSS och Emil Järudd från KSSS. Samtidigt fick britten Sir Ben Ainslie motta Mange Olsson Priset.

Årets stipendiater är två mycket målmedvetna ungdomar.

Lovisa Karlsson är en seriös och färgstark Laser Radial-seglare med siktet inställt på världstoppen och OS 2020. Trots det hinner hon alltid bry sig om och hjälpa yngre kamrater. I bagaget har hon fyra medaljer i vardera JSM och SM. Steget över till internationell segling har gått bra och i sina allra första stora seniortävlingar kvalificerade Lovisa sig för guldfinal (Världscupen i Hyers 2014 och EM i Split 2014). För några veckor gick hon ut seglargymnasiet i Lerum. Nu väntar en allvarlig satsning mot världstoppen.

Emil Järudd är en positiv och talangfull seglare som är extremt träningsvillig, ambitiös och mogen i sin satsning. I hans framtid finns tankar på de tre stora eventen; OS, Volvo Ocean Race och Americas Cup. Sommaren 2013 lämnade han optimisten med SM-guld både i lag och individuellt. Nu seglar han 29er och första året (2014) blev han fyra på EM. Hittills under 2015 har han vunnit en deltävling i Europacupen och JSM. Emil är med i SOK och SSF:s satsning på unga talanger och har en plan att följa för att nå OS. 

Mottagaren av Mange Olsson Priset, Sir Ben Ainslie från England, har en mycket imponerande historia inom jollesegling och är den mest framgångsrike olympiske seglaren. Han var på prispallen i fem OS i rad med början i Atlanta 1996 där han tog en silvermedalj i Laser. Fyra år senare blev det guld i Laser innan han bytte till Finnjolle där det blev tre raka olympiska guldmedaljer, 2004, 2008 och 2012. Han har sex VM-guld i Finnjolle och fyra VM-medaljer i Laser

Ben Ainslie är 38 år och ensam om att bli utsedd till ”ISAF World Sailor of the Year” fyra gånger och 2010 vann han den totala världscupen i match racing. 2013 blev han taktiker på Oracle Team USA som försvarade titel i Americas Cup på hemmaplan i San Fransisco.

Seglaren Magnus ”Mange” Olsson avled efter en stroke i april 2013. Strax därefter beslutade Manges familj och några av hans närmaste vänner att instifta en minnesfond i hans namn. Tanken är att dels hedra en stor internationell seglare med ett årligen återkommande pris. Men också att främja svensk seglingsungdom och seglingsverksamhet genom att dela ut stipendier till unga seglare eller organisationer.