Mange Olsson Priset 2016 och Stipendier utdelade

På fredagen delades de årliga stipendier ur Mange Olssons Minnesfond ut vid en ceremoni i samband med ÅF Offshore Race på Skeppsholmen i Stockholm. Årets pristagare - Wille Kark och Vilma Bobeck - är två 18-åriga kappseglingslöften som båda läser på seglargymnasiet i Motala.
Samtidigt fick amerikanen Stan Honey motta Mange Olsson Priset.

Vilma Bobeck från Nacka, som fick det s.k. Team SCA-stipendiet, har nyligen inlett en satsning mot världseliten och OS i 49er FX tillsammans med Malin Tengström. Tidigare seglade Vilma bland annat Laser Radial och  E-jolle Hon har fyra JSM-guld (ett i optimist och tre i E-jolle), VM- och JEM-silver i E-jolle, U19-guld på U21 VM i Laser Radial och SM-brons i Laser Radial. Hon är även med i SOK:s utmanarsatsning och tilldelades i fjol ”Årets Juniorprestation”. Vilma är engagerad som coach för yngre seglare på diverse läger eller tävlingar. I vintras råkade hon ut för en svår ryggskada, men efter fyra månader av rehab är hon nu tillbaka - mer taggad än någonsin.

Wilhelm ”Wille” Kark från Norrköping har också OS som sitt stora mål. Han har förmågan att fokusera och har en positiv inställning till det mesta, både vad gäller segling och privat. Under 2015 var Wille mycket framgångsrik i sin klass Laser Radial. Han vann JSM och NM och var tvåa på SM. Han vann också Europa Cupen i både Oslo och Århus. Han kom på 13:e plats på senior-VM och blev sexa på U21-VM. Wille slutade på 19:e plats på ISAF Youth Worlds 2015 – vilket är bästa svenska prestation av en Laser Radial herre någonsin. Numera seglar Wille Laser Standard och för två veckor sedan vann han JSM i den klassen. Han är mycket populär bland yngre seglarna och en god ambassadör för seglingssporten.

Utdelningsdagen hade ett späckat program som började med segling i den F18-katamarn som Mange själv seglade. Wille och Vilma blev coachade av en av världens bästa flerskorvsseglare Tim Schuwalow. Därefter följde en workshop med unga seglare där de fick lyssna på och diskutera med några av världens bästa seglare som Sally Barkow, Annie Lush, Elodie Mettraux och Stan Honey

Mottagaren av Mange Olsson Priset 2016 är den amerikanske seglaren Stan Honey. Som navigatör har han nått fantastiska framgångar och står i en klass för sig i seglarvärlden. Men framför allt är han en mycket positiv person och en lagspelare som uppskattas av alla. Precis som Mange Olsson var.

På Stan Honeys CV finns en slutseger i Volvo Ocean Race och vinst i elva Transpacs över Stilla Havet. Han har också slagit rekordet för segling jorden runt, över Atlanten samt över Stilla Havet. Men Stan Honey är inte bara en framgångsrik seglare med ett imponerande CV. 61-åringen har också vunnit tre Emmy Awards för sitt arbete att visualisera sport i TV. Hans arbete har betytt oerhört mycket för hur kappsegling kan presenteras i TV på ett enkelt och begripligt sätt.

Mange Olsson Priset är uppkallat efter en av de största seglarna genom tiderna – och tveklöst en av de mest färgstarka. Mange avled efter en stroke i april 2013. Strax därefter instiftades en minnesfond i hans namn. Tanken är att dels hedra en stor internationell seglare med ett årligen återkommande pris ”Mange Olsson Priset”. Men också att främja svensk seglingsungdom och seglingsverksamhet.