Mange Olsson Priset 2017 och Stipendier utdelade

På onsdagen delades de årliga stipendierna ur Mange Olssons Minnesfond ut vid en ceremoni på Nya Djurgårdsvarvet i Stockholm. Årets pristagare - Klara Wester/Rebecca Netzler och Rasmus Rosengren - är tre unga positiva seglare som redan kommit en bit i sina internationella karriärer.
Samtidigt fick argentinaren Santiago Lange motta Mange Olsson Priset.
 
Klara Wester och Rebecca Netzler, 22 respektive 21 år, seglar sedan två år tillsammans i 49erFX. De har ett skratt och ett humör som smittar av sig, och en vilja och fokus att nå resultat som imponerar Under sin korta tid tillsammans har de vunnit inofficiellt SM i 49erFX och SM i Trissjolle. Men de har framför allt redan nått internationella framgångar i 49erFX genom att vara tvåa på JVM 2016, fyra på Trofeo Princesa Sofia 2017 och åtta på Världscupen i Hyères 2017.

-Vi blev otroligt glada när vi fick det här stipendiet. Det är en stor ära. Mange är en stor legend. Vi minns honom som en seglare som alltid hade ett leende på läpparna och älskade det han höll på med. Rebecca fick möjligheten att segla tillsammans med Mange i Sandhamn, det var helt otroligt att få stå och styra Ericsson 4 tillsammans med honom och lyssna på hans entusiastiska tankar kring segling och livet, berättar Rebecca och Klara
 
Rasmus Rosengren fick vara med om sitt 23-åriga livs hittills största kappseglingsäventyr när han var rorsman på den svenska Artemis-båten i Youth Americas Cup som nyligen avgjordes på Bermuda. Innan dess har Rasmus framångsrikt seglat olika jolleklasser. Han är en utpräglad tävlingsmänniska som brinner för sin sport och som nu inleder en satsning mot OS i Tokyo tillsammans med gasten Cecilia Jonsson i den nya foilande Nacra 17. 

- Jag blev givetvis jätteglad över stipendiet. Och överraskad. Jag vet faktiskt inte ens vem som nominerat mig. Men jag är glad att nån gjorde det, säger Rasmus och fortsätter:
 
- I sommar ska jag segla VM i M32 i Marstrand. Men i sommar får vi också vår nya foilande Nacra 17 så efter M32-VM inleder vi vår OS-satsning.
 
Samtidigt som stipendierna delades ut fick den argentinska seglaren och olympiska guldmedaljören Santiago "Santi" Lange motta Mange Olsson Priset 2017. Den 55 år unga seglaren vann guldmedaljen i Nacra 17 i Rio-OS 2016 blott elva månader efter att han opererat bort stora delar av ena lungan som drabbats av cancer. Han visade då hur man, med beslutsamhet och mod, kan vända en motgång till en succé. Med ett skarpt sinne och en varmhjärtad personlighet är han en stor inspiration och förebild för seglare i alla åldrar. Och som en stor lagspelare kan Santiago lyfta ett lag och få alla att prestera på topp när det behövs som allra mest – precis som Magnus kunde.

-Allt var helt fantastiskt och välorganiserat kring vänskap, familj och tradition, säger Santiago och fortsätter:
 
-Att hjälpa Rebecca, Klara och Rasmus är en förmån för mig, som jag tror stämmer väl överens med Manges önska om att stötta unga seglare
 
Som en del av stipendiet får Rebecca, Klara och Rasmus möjlighet att under ett år ha Santiago Lange som mentor och redan under gårdagen smiddes planer, bland annat för gemensam träning vid Gardasjön senare år. De fyra hann även segla utanför Djurgården med den F18-katamaran som Mange älskade att segla med i Stockholms skärgård.
 
- Det känns helt magiskt att få den här möjligheten, vi kommer klättra flera steg bara genom att kunna ta del av hans erfarenheter. Det märks redan att Santi verkligen tar ett stort ansvar och vill hjälpa oss, säger Klara och Rebecca.
 
– Santi är en fantastisk människa. Det känns som att jag har fått både en ny vän och en träningspartner idag, säger Rasmus.
 
Santiago höll under sitt besök i Stockholm även en presentation för en grupp svenska seglare med funktionshinder, samt blivande unga svenska Nacra 17 seglare.
 
Mange Olssons Minnesfond anordnade igår även en ”Talk Talk Talk Youth Workshop” med 26 av Sveriges mest lovande unga seglare, med Santiago Lange, Josefin Olsson och Martin Strömberg som inspiratörer.
 
Mange Olsson Priset är uppkallat efter en av de största seglarna genom tiderna – och tveklöst en av de mest färgstarka. Tanken är att dels hedra en stor internationell seglare med ett årligen återkommande pris ”Mange Olsson Priset”. Men också att främja svensk seglingsungdom. Tidigare års pristagare är Torben Grael (BRA), Ben Ainslie (GBR) och Stan Honey (USA).